dilluns, d’octubre 27, 2008

30 ANYS

En Joan Pau Blanch Ribó celebra 30 anys de vida artística , tot presentant a la galeria enblanc” ( Lepanto 50 ), una mostra commemorativa en que aplega obra actual juntament a un conjunt de caire retrospectiu que ens permet veure com ha anat la seva trajectòria creativa.

Vaig conèixer a n’en Joan Pau tot fotent-nos de fred , en el gèlid hivern de 1973 en les campes gelades de San Gregorio a Zaragoza on els dos complíem amb el campament del servei militar. Dormia un parell de lliteres més enllà i vàrem congeniar ja que sovint estava dibuixant fet que em cridà l’atenció i així es va establir una bona relació , trencada quan cadascú va anar al seu destí corresponent. Al camp d’un temps gran va ser la meva sorpresa al trobar-lo a Mataró on s’havia establert amb la família i d’ençà aquells moments he pogut seguir el seu caminar artístic.

Ara en aquesta exposició ha tingut a bé reproduir la crítica que em va merèixer la seva primera exposició a Mataró, allà en el Museu fa ara 30 anys. No deixa de ser una evidència que el pas del temps és inflexible jutge i acaba donant i treien raons. En aquell comentari deia que certament dominava de manera absoluta la tècnica i que això li permetia unes obres molt ben fetes , però massa efectistes , massa populistes , si es pot dir així, i que si a bon segur amb ells aconseguiria un bon resultat de vendes , si volia ser artista de veritat li calia endinsar-se més en la seva vessant llibertaria , despenjada , abrupte que és on a bon segur residia la seva veritat.

Ara , trenta anys més tard , em plau veure que no anava pas errat. Així podem veure la seva època clàssica amb unes aquarel·les i unes tintes del més pur estil setanta , el perfeccionisme del seu dibuix , el seu treball professional per empreses italianes en el patchwork per a cortinatges i tapisseries , per anar mica en mica caminat vers una pintura més del broc gros , molt expressionista , amb empenta i força en la pinzellada i amb una paleta cromàtica exaltada en el contrast.

És aquí on hi ha el Joan Pau Blanch Ribó valorable. És en la imatge de Venezia del 2005 i en les obres parelles d’ara mateix com per exemple una visió de la Rambla mataronina de difícil reconeixement degut a l’angle de mirada, on es nota la mà de l’artista molt per sobre de la mà del pintor fet que m’alegra i molt ja que la seva trajectòria ha tingut massa parèntesi com per ser coneguda i ara , recuperat i en plena forma , pot amb la força d’aquest treball reprendre una trajectòria que ja s’intuïa interessant ara fa trenta anys.

Una exposició que serveix per recuperar per el públic a un bon artista que a més ha sabut ensenyar, amb noms de deixebles prou interessants com el cas de l’Eduard Novellas , i que ara amb els trenta anys d’experiència a les seves esquenes explosiona amb tota intensitat.
Joan Pau Blanch Ribó.
30 Anys d'art . 1978 - 2008
Enblanc , espai d'art. Lepanto 50
De dilluns a divendres, obert de 10 a 13.30 h i de15 a 20h.
Dissabtes obert de 17 a 21 h.