dimecres, d’octubre 29, 2008

MÉS RICS I MÉS POBRES

Avui s’ha fet públic que l’artista colombià afincat a Barcelona José Duval López , conegut amb el pseudònim de Duvan que és com així signa, ha regalat l’obra “Y esto para dónde va” que va ser seleccionada en la darrera biennal Torres Garcia , a la ciutat de Mataró , fet que ens congratula ja que sempre és bo augmentar la col·lecció del Fons artístic de la ciutat , que en definitiva és la col·lecció col·lectiva de tots els que en som ciutadans.
Una obra que se suma a d’altres del mateix artista de les que ja disposa la ciutat provinents de la donació Ubach, i que van ser exposades en nombre de 5 obres en la mostra “Col·lecció Particular “ que va servir per fer públic aquest llegat.

Segons la premsa , l’alcalde, Joan Antoni Baron, va constatar que la ciutat és ara “una mica més rica” gràcies a aquesta donació i va agrair la “generositat” de Duvan , fet que cal destacar. I ho fem ja que seguint aquest pensament hem de lamentar que no s’hagi tingut la mateixa filosofia per el projecte de Fons d’Art Local que ha estat eliminat en un tres i no res.

Fa molt de temps que m’he propossat no parlar més del Fons d’Art , però la ferida és tan intensa i profunda , en especial pel menyspreu personal a tots aquells que vàrem prendre part en el projecte, que de tant en tant , i especialment quan veig actes com el que avui comentem, és lògic que la ferida supuri i calgui fer-ne públic drenatge.

Per això cal dir que el projecte de Fons d’Art que estava en totes les candidatures municipals, en el pacte de Govern i en el PAM 2008 , ha desaparegut del PAM 2009 sense cap mena d’explicació.

Cal dir també que en la darrera reunió del Consell Rector de l’IMAC , i davant de la pregunta d’un dels seus membres , el regidor Penedès va dir que ja en parlarien un altra dia , però que en una pinzellada el fons d'art no s’havia dut a terme degut a que no s’havien entès amb els promotors , el que és una MENTIDA absoluta, fet de per si greu en un regidor , i més greu encara si és fa de manera pública en l’organ màxim de la Cultura de la ciutat , com hauria de ser el Consell Rector de l’IMAC.

Cal recordar al Sr. Regidor que mai va convocar als promotors per a cap conversa , que l’única reunió conjunta va ser a instàncies dels promotors i amb el Sr. Alcalde com a convocant, i que la ruptura es va produir pel trencament unilateral per part seva i sense avís de cap mena del conveni signat , fets tots ells absolutament provats i que van produir la negativa dels artistes locals al seu projecte ful , amb Paco Rodon de comissari. Si no hi ha converses , propostes ni diàleg , l'entesa és del to imposible.

Finalment cal dir que aquest just agraïment a la generositat del Sr Duvan , be hauria estat que en el seu moment s’hagués dut a terme també amb tots aquells , promotors i artistes , que van posar el seu esforç i la seva obra en el camí per que la ciutat disposés d’un Fons d’Art d’artistes locals amb cara i ulls.
No tan sols no hi va haver aquest gest , si no que els promotors del Fons encara esperem una resposta a la seva carta , si més no per agrair els esforços duts a terme.

Certament avui la ciutat és una mica més rica, però ja fa temps que la ciutat es quasi cent vegades més pobre , degut a que no disposa d’una bona col·lecció d’artistes locals simplement per que no li ha donat la gana .
O potser per que a unatècnic no li ha donat la gana ?. Cosa que és molt més veritat , i alhora terriblement trist i vergonyós.

PS.- La nota diu que ben aviat l’obra serà penjada a la Bilbioteca Poompeu Fabra. Esperem que sigui veritat . L’obra d’Antoni Perna , guanyadora de la Torres Garcia , i que va ser lliurada aviat farà un any , fa unes poques setmanes encara no estava penjada a la Biblioteca tal i com tocava i a bon segur segueix igual avui mateix.

Ves a saber si esperaven per matar dos ocells d’un tret. Amb això de la crisi és qüestió d’economitzar en forces i esforços.

PRESSUPOSTOS I PAM 2009

Un dia d’aquests i amb més tranquil·litat ja parlarem dels projectes de Pressupostos i PAM del proper any , però per aquells encuriosits que volen fer-ne cinc cèntims previs , els recomano s’apropin al blog www.matarotransparent.blogspot.com , creat per CiU i en el que poden accedir a tots els documents mitjançant els links laterals, el que facilita molt la recerca i fa estalviar els sempre complexos camins que es poden trobar en altres weeb.

Felicitats dons a CiU per posar aquesta eina a l’abast de tots els ciutadans de manera pública i a veure si els altres partits en prenen nota .