diumenge, d’octubre 19, 2008

SANT LLUC , PATRÓ DELS ARTISTES

Ahir dissabte va ser sant Lluc , patró dels artistes. Per tant , Moltes Felicitats a tots aquells que conreen els nobles oficis de les Belles Arts en qualsevol de les seves tècniques i accepcions. I també a tots aquells que d’una o altra manera ens hi acostem .

JAUME ARENAS

La gent de l’Associació Sant Lluc de Mataró han volgut celebrar la diada amb una exposició record / homenatge a Jaume Arenas en motiu del 25 aniversari de la seva mort. Ho fan amb una exposició d’aquarel·les provinent del fons del llegat Arenas i amb la col·laboració de l’Associació d’Amics de Ca l’Arenas, l’IMAC i el Museu de Mataró. Certament és un homenatge just i necessari , però alhora cal dir que es fa a deshora i en mal lloc.

Dic a deshora ja que l’aniversari s’acomplí el passat mes de Maig i en aquells moments l’oblit va planar per tot el mon cultural , malgrat els puntual recordatoris que un va anar deixant en aquest blog. El moment era aquell i no pas ara , però ens quedarem en allò de més val tard que mai.

Dic en mal lloc ,no pel fet de presentar-se en la Sala-Taller de la Presó, un espai prou aprofitable, i sí ja que l’homenatge hauria d’haver estat indefectiblement en la seva casa nadiua , aquell en la que d’ençà la seva inauguració és un estrany ( cap obra de Jaume Arenas hi va ser present en les mostres inaugurals) i en la que sols de trascantó i mig d’amagatotis tenen presència els seus treballs.
He visitat l’exposició i m’ha semblat excel·lent. A més he tingut el gran plaer d’anar acompanyada de la meva mare , que depassats els 86 segueix amb enyor això de les exposicions que tantes vegades va visitar al costat del pare. Amb ella hem fet memòria de fets i records ja que en Jaume i el meu pare eren grans amics.
Així jo tinc l’anècdota que essent petit i essent alhora una mica poruc del mar ( segueixo nedant poc i a prop , no fos cas que ...) el pare m’amenaçava com a càstig davant una malifeta o un no menjar o... , de que em portaria mar endins amb la barca d’en Jaume. He de dir que malgrat que de gran en Jaume em va convidar repetides vegades i mai vaig acceptar.

Com dic la mostra és magnífica i la recomano amb tot plaer. El comentari de la mateixa que es publicarà en el Capgròs és el següent:

HOMENATGE

El passat mes de maig s’acompliren 25 anys de la mort de Jaume Arenas, fet que va passar desapercebut per l’oficialitat , inclosa el Centre d’Art de la seva casa nadiua. Ara és l’Associació Sant Lluc que amb la col·laboració d’aquesta desagraïda oficialitat li ret homenatge en la seva sala taller de la Presó amb un magnífic recull d’aquarel·les de l’autor pertanyents al Llegat Arenas.

Sempre hem dit i defensat , - fet que ens ha provocat més d’un mal entès -, que dels germans Arenas , en Jordi n’era el pintor , - excel·lent -, però l’artista era en Jaume. Curiosament però, mentre que d’en Jordi anem coneixen pam a pam la seva trajectòria i el seu bon fer , sobre la memòria d’en Jaume s’escampa un espès vel que el manté en un estúpid oblit que potser serà trencat arran d’aquesta magnífica exposició.

Ara tenim ocasió de gaudir d’una vintena de treballs a l’aiguada que ocupen bona part de la seva trajectòria. Uns treballs sàviament escollits que no es queden en les seves típiques, i potser tòpiques , marines de mars i cels embravits i conjuntats i si escampen la seva mirada molt més enllà.

Jaume Arenas dominava la tècnica com pocs i era sabedor de les possibilitats de la mateixa a la que portava al límit. Ja sigui amb el retrat , ple de matisos, contrastos i intencions , ja en la seva aposta abstractiva en la que mitjançant l’ús del punt rítmic i gestual de la pinzellada , juntament amb una aposta cromàtica que completava en tot el ventall d’una rica paleta , aconseguia unes peces dolces , serenes , agrestes o fins i tot amb un punt de violència plàstica que les feia riques en l’atractiu visual, seductores en la seva carga sensible i impagables en el seu apartat tècnic.

De tots aquests apunts , detalls i característiques, en tenim plena i encertada mirada en aquesta exposició d’homenatge que esdevé una mostra d’obligada visita, no tan sols per recordar el bon fer de l’artista ans també per recuperar-lo en tota vigència ja que queda ben clar que vint-i-cinc anys després de la seva mort la seva obra no sols es manté absolutament actual , ans també assoleix un nivell que l’ha de dipositar permanentment en l’estadi que tots sabíem, el d’un dels millors artistes de Mataró del segle passat.

Homenatge a Jaume Arenas.
Sala-Taller Sant Lluc .- Edifici de la Presó
Dl 19 d’Octubre al 16 de Novembre de 2008.
Visites dijous, divendres i dissabtes ( 18.30 a20.30 h).
Diumenges i festius ( 11 a 14 h.)