dissabte, d’octubre 04, 2008

EXPRESSIÓ

L’autoretrat és una forma d’expressió artística que ha caigut en bona part en desús. Ha estat així ja que a la pròpia dificultat de semblança que exigeix tot retrat , s’ha d’afegir la necessitat de nuesa interior absoluta per part del creador. Dit d’altra manera que examinant qualsevol autoretrat l’espectador ha de veure no tan sols l’aspecte extern de l’artista ans també ha de copsar la seva ànima. Tomàs Safont –Tria que exposa en aquests dies a l’Espai Capgròs s’atreveix a aquest risc i ho fa amb una magnífica peça que n’és resum i fidel sentiment de la resta del presentat.

L’artista , de llarga i valuosa trajectòria, practicava fa anys una pintura de caire impressionista i tonalitats dolces i poètiques , això sí , amb força personal i sense caure mai en la carrincloneria. Unes dures circumstàncies personals el varen portar a una sequera creativa de deu anys de la que ha sortit amb força abassegadora , convertint el seny en rauxa desfermada i traslladant el seu univers pictòric impressionista a un expressionista nerviüt , en el que la força de la pinzellada , el gest intens i vibrant i uns cromatismes accentuats plens de vitalitat generen un concepte plàstic de bon atractiu interior i exterior.

En aquesta ocasió Safont-Tria es decanta per la figura i el paisatge com a eixos temàtics de tota la mostra. Uns eixos establerts en el fonament d’uns conceptes clàssics, però deslligats després en la realització mitjançant una construcció molt més expressionista en la que De Kooning i Kokoschka en son els seus referents . Aconsegueix així unes peces agosarades , valentes , sense defugir cap risc , que si bé poden sobtar de primer moment, en una mirada més intensa per part de l’espectador, aquest acaba sotmès a la seva força i el seu atractiu.

Una exposició aquesta de Safont-Tria que ens retorna a un “nou” artista ple de saviesa pictòrica i amb un llenguatge plàstic en el que encara hi té moltes coses a dir. Una mostra que és fàcil d’aconsellar.

Tomàs Safont-Tria. Espai Capgròs.
Del 2 al 28 d’Octubre de 2008