dimarts, d’octubre 28, 2008

US NECESSITEM MÉS QUE MAI

Avui , l’ Ignaci Vidal-Folch reflexiona irònicament a les planes de “El País” amb la frase que encapçala aquest post , manllevada al President Montilla que la va emprar aquest cap de setmana en el lliurament a Manresa del premis Nacionals de Cultura. En realitat Montilla va dir exactament: “Artistes , creadors i professionals de la Cultura : Us necessitem més que mai !”. Al que afegeix Vidal Folch : “ Hombre, si tanto los necesita, ¿ por qué, en el nombre de Dios, cuando cocinó el tripartito los dejó en manos de ... ERC ?”.

No sé si Vidal Folch coneix la realitat cultural de la nostra ciutat , suposo que no, però en veritat que la reflexió ve com anell al dit per explicitar de manera ben alta el desconcert i el desencís que sentim de manera generalitzada , gran part de la gent de cultura davant tot el que està passant , amb desencís especial , total i absolut ,per part de la gent del camp de la plàstica.

I el dubte existeix en l’essència . De veritat al PSC l’hi importa alguna cosa la cultura del país , que traslladat a l’àmbit local s’ha de dir si l’importa alguna cosa més que un rave la cultura que genera ( ? ) el govern municipal ?. Per el que a mi pertoca i de manera ben clara he de dir que el resultat és un NO rotund.

Just el dia de la castanyada de l’any passat el PSC va realitzar una reunió de la sectorial de cultura. No s’havia reunit en quasi vuit mesos. Ha passat un any i sols s’han efectuat dues reunions, una just el dia de l’enterrament de la sardina ( es veu la querència del PSC per les festes nostrades) i una altra al cap d’uns mesos. S’han escollit unilateralment els representants a l’IMAC , no fos cas que en tombessin algun ,i cal personalitzar en Xesco Gomar nom del que hom es fa creus que pugui ocupar una cadira en aquest ens . Òbviament aquests no s’han presentat a afiliats i simpatitzants del partit per posar-se a la seva disposició per defensar les seves postures , i més òbviament encara no s’ha demanat cap opinió al respecte de PAM,pressupostos , futur,etc i així de vergonyós , culturalment parlant , s’està estructurant el proper any.
Treball dons de traca i mocador per el responsable cultural del partit , si és que existeix.

Us necessitem més que mai” ( Montilla) . “El PSC som clarament un Partit amb vocació de Govern,això vol dir “solucionar problemes i no crear-los”. Partim, doncs, d’anàlisis reals i rigorosos que volen posar sobre la taula allò que preocupa realment a les persones, és a dir, escoltar la gent i sobre tot donar la cara en el dia a dia per més complicat i difícil que aquest sigui. Cal apropar-se als ciutadans( Santi Fontbona , Primer Secretari del PSC del Maresme , després del recent congrés comarcal).

En un partit tan d’aparell com el PSC de Mataró, no estaria malament que algú recordés aquestes paraules. Reflexiones al voltant de les mateixes , veies el malament que s’ha fet tot en el camp cultural, vorejant el desastre i intentés començar a sorgir les veles esquinçades.
Però la pilota està ara a l’altra teulada i es molt poca la gent de cultura que està disposada a donar altres oportunitats.
Llàstima , però sols la seva incapacitat ha fet que la cultura mataronina els hi dongui amplament l’esquena. O segueixen pensant , en el summum del no tocar de peus a terra , que mantenen els recolzaments de la campanya?.

Com a mataroní amant de la cultura i amb el desig de seguir pensant que l’opció socialista és la millor per ambdós paràmetres, els hi vull dir senyors del PSC que bans d’acabar d’enfonsar-ho tot , reflexionin. Tots ho agrairem.

PS.- Amb més calma serà qüestió de parlar del PAM 2009 i dels pressupostos. Ara com apunt previ cal dir que en el PAM del 2009 repeteixen sis punts del PAM d’aquest any. Si afegim que s’ha el.liminat el tema del Fons d’Art , ens trobem que d’onze accions previstes en el PAM d’enguany , sols s’han dut a terme quatre , que traduït en percentatge implica un incompliment del 63.63 %, una xifra esfereïdora que parla per si sola i que hauria d’obligar a una explicació pública del Govern.

En quant als pressupostos sols apuntar que el canvi de PMC a IMAC era per agilitzar el tema administratiu amb la seva relació amb serveis centrals i, oh sorpresa !! , ens trobem que les despeses personals s’apugen un 5.21 % arribant a la xifra dels 2.273.200 euros, que correspon al 35.38% del pressupost.

Algú m’ho explica?. Espero amb ànsia les possibles elucubracions.