dimarts, de març 02, 2010

ANY MARAGALL


Avui s’ha donat el tret de sortida de l’any Maragall que se celebra en motiu del 150 aniversari del seu naixement (10 d’Octubre de 1860).
Per això vull començar aquest post amb uns versos del poemari que il•lustra el mateix i que forma part de la meva biblioteca personal. Corresponen a “Vistes al Mar” ja que consta escrita la Nit del Divendres Sant a Caldetes (1901 )

“Una a una, com verges a la dança,
entren lliscant les barques en el mar;
s’obra la vela com una ala al sol,
I per camins que no més elles veuen
s’allunyen mar endintre....


Oh el cel blau! Oh mar blau, platja deserta,
groga de sol! D’aprop el mar te canta ,
mentres tu esperes el retorn magnífic,
a sol ponent, de la primera barca,
que sortirà del mar tota olorosa. “

PER APROFITAR


Ahir a La Vanguardia , l’Antoni Puigverd escrivia un magistral article de títol “El refugio del MNAC” que us aconsello recupereu a l’hemeroteca del rotatiu.

Aprofitant la reflexió al voltant de moments com els actuals en els que la sensació de desastre s’imposa, Puigverd aposta per callar i no engreixar l’aldarull amb el que emboliquem la nostra incapacitat de trobar sentit al que està passant.
Diu: “Callar: buscar un refugio. Si el mundo no fuera oscuro el arte no existiria. Entre las muchas funciones del arte, está la de ofrecer compañia en la oscuridad”. Un estat de refugi que ell troba en l’exposició commemorativa del 75 aniversari del MNAC, de títol “Convidats d’honor” en el que s’exposen 75 obres mestres de l’art català que no pertanyen als fons del Museu , en un repàs que comença en les esglésies medievals i acaba en les avantguardes del primer terç del segle XX.

Una exposició lloada per tots i que a més és de caire gratuït i cloenda en acabar la Setmana Santa. Una exposició que per diferents raons no he pogut encara visitar , circumstància que espero solventar el proper cap de setmana i així aprofitar per visitar dos altres importants reconeixements culturals com és l’exposició de Fortuny Madrazo ( fill del genial pintor) que s’inaugurà ahir a La Pedrera i acostar-se a la Fundació Tàpies que de demà i fins dissabte ofereix jornades de portes obertes en la seva important remodelació , que ens permetrà fer ullada a la col•lecció particular del genial autor ( obra pròpia i d’altres artistes , cultures i civilitzacions ) i acostar-nos al mític mitjó, que de la mà de Pere Casanovas i en el seu taller del pla d’en Boet , ha agafat vida i protagonisme.

Tres grans exposicions i a més les tres de caire gratuït, és a dir , que no hi ha excuses. O sigui, que ja ho sabeu. Ens trobarem a les cues.

I A MATARÓ?


Si , com diu Puigverd, entre les moltes funcions de l’art està el d’oferir companyia en aquests moments d’obscuritat i desconcert , a Mataró ho tenim cru.
El Museu tancat , a ca l’Arenas molta guerra i poca pau , a Can Palauet el sabor del descafeïnat... Potser per això l’aposta oficialista del retrobament personal, em sembla que passa pel Centre de Formació de les Tres Roques , la gran aposta formativa del nostre govern de la que caldrà parlar seriosament , una vegada ja està engegada la programació del tercer trimestre.

Com dic , crec que n’hauré de parlar amb profunditat en un proper post , però de moment amb quedo amb els cursos “ formatius” ( ben subvencionats per la regiduria d’Educació ) de tast i coneixement dels vins; geografia del vi: tast de vins d’arreu del món o tast i coneixement de les cerveses. Cursos tots ells englobats en l’apartat de “ Humanitats i Ciències Socials”. (?)

Però si ni així aconseguim abandonar l’obscuritat i el desconcert , el nostre Govern ens ofereix en l’apartat de “Salut i creixement personal” un atractiu curs del que us ofereixo l’obligada informació.

Curs de massatge per a parelles. Curs adreçat a persones
de totes les edats interessades a adquirir coneixements
bàsics de massatge per aplicar-los en l’àmbit de la parella.
A través del tacte conscient i l’aprenentatge de tècniques
senzilles la parella podrà incorporar a la seva vida un espai
de comunicació i afecte molt enriquidor. En cada sessió
es treballarà una zona del cos i les parelles es tornaran
per fer-se massatge l’un a l’altre, aplicant les tècniques del
massatge correctiu profund.

Dijous de 19 a 21 h (10 sessions. Inici 15 abril)
Professora: Catherine Hansen (Associació La Nave Va)
Preu: 40 €
Observacions: No és imprescindible apuntar-s’hi en parella. S’ha de
venir amb roba còmoda i una tovallola.

O sigui que ja ho saben. No arribem al nivell d’Extremadura , però estem en camí. Això sí que és formació permanent i el demés són punyetes. Certament d’aquesta manera potser sí que trobarem “ companyia en aquests temps d’obscuritat i desconcert”

1 comentari:

Gustavo ha dit...

Perdona Pere. Una lectura un poco tendenciosa. Veo que solo has mirado los cursos que te ha "interesado". No haces mención de
Curs d’improvisació.
Taller d’iniciació a l’escultura.
Taller de collage.
Taller d’iniciació a la ceràmica.
Taller d’aquarel·la i guaix. E
Curs d’iniciació a l’escriptura creativa de relats curts.
Curs d’introducció i escriptura de poemes.
Curs d’introducció al món del còmic.
Curs de narració i contes.
Curs d’introducció a l’animació digital.
Así como un largo etc de cursos que no son susceptibles de este típo de crítica. Está claro que, con tal número de cursos, encuentras lo que buscas.
Un abrazo