diumenge, de juny 30, 2013

ELS CÀNTIRS DE JOSEP M. JARA



En Josep M. Jara és un artista argentoní que ens acaba de sorprendre a tots amb un projecte en el que el càntir, aquest element emblemàtic d’ Argentona , n’és eix, raó i resultat alhora.





Jara ha fet una potent reelectura de 21 dels càntirs que conformen la col·lecció dels càntirs de l’any , és a dir els càntirs de diferents indrets, èpoques i cultures que son reproduïts i venuts en la festa del Càntir de cada any , i d’això ja en fa més de seixanta.

Una relectura feta amb filferro de diferents tipus i colors  i l’afegitó de pedres, plàstics , elements de bijuteria i altres que ajuden a arrodonir unes peces que ens han sorprès de manera positiva per la seva habilitat , capacitat creativa i en especial per la versatilitat d’un concepte obert que ha estat treballat de manera tècnicament impecable i plàsticament agraïda , amb un resultat reeixit del tot.


El conjunt consta de 21 peces que van encapçalades per una gran reproducció del Càntir d’Esparraguera ( reproduït a l’any 1951) , realitzat amb 600 metres de filferro, amb l’inclusió de turqueses i sodalites , amb una alçada de 66 cm i un diametre de 51 cm, amb un pes total de 115 Kg. Una peça que ha estat lliurada al museu del Càntir per que formi part de la seva col·lecció.




La resta d’obres s’han distribuït entre diferents comerços d’Argentona i s’han posat a la venda amb la intenció de que els guanys de la mateixa vagin destinats a Càritas local , fet que s’ha de remarcar com es mereix.




Una veritable demostració d’art al carrer que es pot visitar en aqust mes de juliol a Argentona i de la que un en ofereixo el pertinent enllaç al facebook de l’autor.