divendres, de febrer 10, 2023

“SAGRATS” . PERE FRADERA. LA DESTIL·LERIA

 

.


Hi ha exposicions que et criden l’atenció per l’autor i d’altres per allò que poden contenir o per allò que penses que contendran, segons el teu coneixement de l’autor i del seu fer artístic. Jo he de dir que les exposicions de Pere Fradera sempre m’han cridat l’atenció per que sé perfectament que sempre hi ha en ell la necessitat d’expressar el seu pensament i les seves emocions, cosa que no poden dir la majoria d’artistes  i això per mi és molt important.

Certament hi ha vegades que coincidim més, i en altres , com en aquesta exposició de La destil·leria, ho fem en menys sintonia, però aquesta discrepància no canvia el rumb de la meva opinió, al respecte del seu fer i al gran respecte que em mereix la seva trajectòria personal i professional.



Ara ens toca parlar i jutjar “Sagrats” la seva darrera exposició a “La Destil·leria” a Mataró, una mostra que al meu entendre, comença amb un error gran, com ho és la densitat de l’obra exposada. Encara que a casa , un tingui una gran quantitat d’obra ocupant les parets, en especial en el meu estudi en el que desenvolupo els meus escrits, entenc de manera clara que menys és més quan es tracta de presentar un treball a l’exterior, vers un públic que coneix o no, el fer de l’artista.



El cert és que Pere Fradera sempre havia limitat acuradament l’obra presentada, però això no succeeix en aquest ocasió de modus i manera que la mateixa et sadolla i no et permet fer l’experiència plàstica / sensitiva que exigeix el descobriment que sempre significa una nova mostra. Fradera no ha trobat el límit en aquesta ocasió, i el conjunt es resenteix en el sentit absolut.



I això que la lectura sobre la que plana l’exposició és ben construïda. En l’escrit de la mateixa diu: “En la societat industrial en la que vivim tendim a allunyar-nos cada cop més del contacte amb la natura i oblidem el respecte que hauríem de tenir pels éssers vius com els arbres  dels quals encara depenem i que encara no ho sapiguem veure ens ajuden de manera constant i discreta a viure millor. Alguns d’ells ens acompanyen  des de fa segles, són un exemple de perseverança i generositat que hauríem de saber valorar i respectar”.



Així , i fonamentant-se en aquest pensament, Pere Fradera ens ofereix un ample repertori  fonamentat com ell mateix diu “ en la natura, els seus colors, formes i manifestacions diverses”. I amb aquesta intenció va dipositant, com ha fet sempre, la seva mirada artística i creativa, alhora que va llençant les seves espurnes creatives tal i com ja deia la Pilar Vélez  en la presentació del catàleg  de l’exposició que realitzà a Can Palauet, fa ja vint anys quan parlava de la reivindicació explícita del fet de pintar, del pinzell i la tela , del tubs de l’oli i el cavallet.



I si el protagonista és seriós i professional, com en el cas que ens ocupa, el resultat sortirà molt bé en l’acadèmic i amb la  suficient cridòria per arribar a quanta més gent millor, en una exposició atractiva en el concepte i de suficient bona visió com per  seguir confiant amb el bon fer del sempre artista, Pere Fradera.

 

“Sagrats”
Pere Fradera

A La Destil·leria

Del 4 de febrer al 8 de març de 2023