dimarts, de maig 09, 2023

AMB UNA ALTRA MIRADA. YOLANDA CAPEL A L’ESPAI CAPGRÒS

 



Yolanda Capel és una professional de la decoració que ha canviat “d’ofici” per passar a dedicar-se a la plàstica en un pont teòric que molts professionals fan però en el que pocs acaben de reeixir, ja que implica una variació molt important de criteris dominants en el que respecte a la comunicació existent entre l’artista i el client comprador.

I hom sap que el decorador té per feina oferir “bellesa” en allò que està dissenyant. Una bellesa personal i peculiar davant una proposta lliure, o una oferta limitada a l’estètica i el gust del client, en la majoria de casos.



Avui a l’espai capgròs, fa presentació pública a través d’una exposició l’autora resident a Mataró, Yolanda Capel. Ho ha fet amb un greu error de principiant, que interessés més a l’espectador l’atrezzo de l’acte que  el propi acte en sí, acte dominat per una ferragosa exposició en la  que ha errat absolutament en el plantejament del que ha de ser una exposició i més encara la presentació de la mateixa.



En una exposició els que han de parlar son les obres i sí hi ha algú que pugui afegir-hi algun detall tècnic, excel·lent, però el que no és mai de rebut la llarga perorata d’una autopresentació. I més si el que el públic sent no es correspon a l’exposat a les parets.



Yolanda Capel  presenta a l’espai capgròs una desena d’obres artístiques en les que és quasi impossible trobar-hi un lligam. Anem des de l’estricte figuració, a l’abstracció, passant per el simbolisme. amb una bona dosi d’onirisme. Obres de les més  diferents mides, en les que en cadascuna d’elles l’autora intenta llençar una idea que es perd en la dispersió global del presentat.

Tècnicament presenta un treball prou correcte , encara que en les obres de mides grans, presenta uns desencisos a corregir, però l’habilitat tècnica queda diluïda per una filosofia pictòrica decadent, en la que vol mostrar un intel·lectualisme al que de moment encara no arriba.



I aquest “de moment” és el genèric de l’exposició de l’espai capgròs. Les pretensions superen els fets i crec sincerament que ha arribat el moment de parar, reflexionar i tornar a  començar si de veritat Yolanda Capel vol ser una artista.

Crec que tenint uns fonaments més que acceptables a Capel el que li falta és definir la seva línia artística i incidir amb el treball sobre la mateixa. I aquesta línia ha de ser personal i no de gustos externs i tendències.



Si a partir d’aquest treball  continuat la cosa tira endavant perfecte, però si no , l’autora quedarà en el que és ara ,una tastaolletes amb detalls positius en les seves obres però sense assolir per manca de coneixement profund la seva pròpia realitat

 

“Amb una altra mirada” .Yolanda Capel

Espai  Capgròs

Del 26 d’abril al 31 de maig de 2023