dimecres, de maig 24, 2023

L’ENDEMÀ D,AHIR. JOE DART

 



Reinicia activitat Ca l’Antiga després de l’esforç artístic i personal  per a la direcció ,que va ser l’ample dispositiu al voltant del Maresme que va acollir en els seus espais durant tot l’any 2022.

Recuperades les forces després del feixuc treball que comportà un important èxit, recupera el to, iniciant un nou caminar expositiu que és encapçalat per Joe Dart , l’artista mataroní amb un ample caminar artístic i que ara , en aquest any 2023 sembla inicia una nova i potent volada artística , tal i com va mostrar en el seva experiència celebrada a Brussel·les a l’entorn del parlament europeu.



Fa més de trenta anys que vaig visitar el treball de l’artista per primera vegada , al museu del Vi de Vilafranca del Penedès . No tinc clara aquella exposició però entre ombres la visualitzo com molt contemporània. Després de forcs anys, vaig recuperar el seu fer en diverses exposicions realitzades al Maresme  en el seu  caminar per el surf art, amb una estilística freda amb la que aconseguia recrear uns paisatges freds capaços de transportar-nos a una dimensió desconeguda de la realitat més propera.



D’ell dèiem fa més de deu anys: Cada vegada més quant m’acosto a una obra de Josep Mª Jodar (Nom real de l’autor) la meva ment plàstica el correlaciona amb el sempre magnífic treball de Hopper. Si el grandiós artista americà ens subjuga amb la inquietant solitud que sap impregnar als seus espais i principalment al seus personatges , Jodar canvia la direccionalitat del seu fer per traslladar-nos a la solitud més intensa dels nostres paisatges més propers als que descontextualitza i els situa en una mena d’estat d’hibernació, en el que essent tot viu i actiu,  els injecta una mena d’estat en el que el distanciament el resitua en un nou estadi”





Avui retorno a aquell paràgraf ja que la mostra que ens presenta  a Ca l’Antiga recupera a aquesta filosofia mental. Joe Dart amb el domini de la tècnica, magníficament assolit en aquesta anys , ens apropa a tres grans peces que ens acosten a tres mirades individuals, però amb un enorme i evident lligam , que ens permeten acostar-nos a la nostre costa i alhora al mar que les uneix.



Son aquestes tres mirades impressionants, de grans dimensions, amb un treball molt acurat, semblant a l’aiguada, encara que realitzat amb oli, en el que la magnificència del paisatge, en un joc ben adient d’equilibri entre la terra i l’aigua, conforma una mirada  interior i ben personal a una comarca, el Maresme, la nostra, a la que dona un nou aire , portant-la cap una nova llibertat, més natural que no pas la real que tots més o menys coneixem.



En base i fonament a aquesta mirada de l’entorn proper, Joe Dart completa la mostra amb setze peces amb les que conjuga el paisatge marí amb el terrenal més proper, un paisatge ben propi de la comarca però alhora  que resta allunyat de les nostres retines habituals. Un diàleg a dues bandes que sorprèn i alhora copeja en fer-se evident als nostres ulls. Conclou la mostra amb una peca de mida gran, en la que de nou  la perspectiva  l ‘allunya de sentir-lo com un espai propi quan ho és de totes totes.



Amb aquestes vint obres , que essent realitzades sota una estètica freda, inerta i quasi asèptiques, Joe Dart ens presenta a la nostre mirada una manera diferent de sentir i apropiar-nos del nostre propi territori, aquell que coneixem, trepitgem a diari i en ell realitzem la nostra vida. Un anàlisi realitzat sota els paràmetres de l’emoció compartida entre els que hi vivim, i aquells que el sentim com quelcom viscut i ben nostre.



L’endemà d’ahir és una magnífica exposició que s’inicia amb una mirada per part de l’espectador que podria ser innòcua i que en anar descobrint racons i llocs ben coneguts, va espatllant-se fins explotar amb les tres espectacular peces de grans dimensions que ens esclaten amb tota rotunditat , omplint-nos l’ànima i fent-nos reconèixer la gran qualitat del presentat per aquest autor, massa desconegut per la majoria, quan amb el seu fer ens mostra la seva gran qualitat i intel·ligència pictòrica.

Recomano la visita .

 

“L’endemà de l’ahir”. Joe Dart

Ca l’Antiga. Teià

Del 20 de maig al 18 de juny de 2023