dijous, de maig 11, 2023

ZAHLEN.- JOSEÉ LUIS PAZ FO.- LA DESTIL·LERIA



José Luís Paz Fo és un artista del Masnou que ha exposat diverses vegades a Mataró, a l’entorn de  joves col·lectives de quatre artistes que celebrava la Caixa Laietana i que a més ha pres part en diverses ocasions a la Biennal Torres Garcia en la que fa un parell  d‘edicions va ser premiat  amb una menció .Ara es presenta a La Destil·leria en la que es mostra en tota la seva habilitat i concepció.




Fo empra essencialment números per crear les seves obres. És a dir estructura formes elementals i conjunts de números  repetitius del 0 al 9 que repeteix i combina per crear freqüències que omplen les seves formes elementals que agafen així una nova mirada més selectiva i intel·lectual. Uns nous cossos que generen preguntes a l’espectador que s’acosta a les seves contemplacions.





I he de dir que a mi em va subjugar totalment les primeres vegades que  vaig veure les seves obres, en especial la que presentà per primera vegada al Torres Garcia. Però ara al veure-les  en forma d’exposició no puc negar m’han semblat  en certa part repetitives i en certa manera penso en veure el currículum d l’autor que  és el mateix que ha passat pel cap de molts responsables de galeries, ja que amb la seva repetició el primer detall de quedar subjugat per l’eteri del negre i el blanc , i el ritme de caire simfònic amb el que sap disposar el seus signes artístics, no n’hi ha prou per vestir adequadament una exposició.



Però dedicant-nos al cas, he de dir que en vaig sortir força content després de la seva visió, i no pas per les obres que ocupen la sala principal, que essent el que son i signifiquen, lamentablement sonen a una repetició eterna d ‘una sola idea. En canvi , la detallada mirada  ales obres de les sales accessòries, denoten una diversió creativa i compositiva, ofereixen la possibilitat del color, - fet que crida amb desori en el concepte principal-, i ofereixen una imatge de l’autor que depassa el monoteisme per endinsar-se en la diversitat creativa formal i el que és més important, mental.



Crec que el full informatiu que ofereix la sala enganya en el seu darrer paràgraf. En ell diu : “... l’exposició ens convida a explotar la bellesa i el significat que es troben en els números i les seves composicions.”, quan no és així. Per Paz Fo, el numero , o la seva pseudo-representació-, és un element  gestual i magmàtic que pot ser substituït per altres elements,  i que no ho és, ja que és el signe d’una falsa identitat plàstica que espero ben aviat sigui substituïda per una altre que macant les mateixos camins interiors,  serveixi per fugir de la monotonia creativa que ara sembla dominar.



L’exposició de Paz Fo és una exposició interessant, que ho és més encara quan sortim de la negritud de les seves obres  i els seus pseudo signes numèrics, i que millora i molt, en el segon espai expositiu en el que els petits detalls que assoleixen evidència, ens mostren un autor molt més creatiu, intuïtiu i lliure que no l’encotillat de la sala principal, digne per presentar-se en qualsevol concurs, però que engola per repetició en qualsevol expo individual.



Un expo que es visita amb una certa dosi d’alegria , que ennuega una mica la seva repetició monotemàtica i monocroma de la seva sala principal, però que despega positivament amb les peces petites i els detalls de bon artista que estan en els espais complementaris.

Exposició que mereix visita extensa però sense assolir el nivell de gran exposició a la que el ponderat fer de la galeria sens dubte mereix.

 

Zahlen de José Luís Paz Fo

La Destil·leria

Del 22d’abril al 23 de maig de 2023