divendres, de maig 15, 2009

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS

El proper dilluns dia 18 es celebra com cada any el Dia Internacional dels Museus. Tots sabem que significa la celebració d’una diada dirigida a un “element” determinat . Tots sabem que vol dir una dia dedicat a potenciar aquell element, fet o circumstància per ser entès millor per tota la societat. Per aconseguir-ho es celebren diversos actes en l’intent d’apropar la casuística a la gent del carrer per a tal de motivar la seva atenció, i el que és més important, la seva reflexió al voltant del paper d’aquest element en la societat.

Per això aquest cap de setmana la més ample diversitat de Museus i un bon munt de galeries d’art que els hi fan costat, han programat un cap de setmana extraordinari amb multitud d’activitats que inclouen com no visites lliures i guiades i un munt d’actes complementaris especialment agrupats en la nit del dissabte , amb aquesta “ nit dels Museus” amb obertura fins la una de la nit.

I a Mataró?. Dons fàcil es respondre , quasi res. Aprofitant que és un cap de setmana hi ha les habituals visites a Torre Llauder , al Museu Arxiu, i en aquest cas s’afegeix una visita guiada a la monogràfica de Ca l’Arenas i al Museu de la Fundació Vilaseca, però curiosament res de res en els dos pals de paller de la museística local , com ho son el Museu de Mataró i la capella dels Dolors.
Finalment i com a cirereta del pastís divulgatiu i amb afany popular d’aquesta data , el dilluns hi haurà conferència al Museu Arxiu . Una conferència de tant alt atractiu per a tothom que estic per anar ara mateix a fer cua no fos cas que no hi pogués entrar. La conferència és d’un tema tan atractiu i apassionant com el de “Bàndols i bandositats al Maresme al s. XVI”.

És per això que de nou caldria per part d’algú ,- és a dir , de qui mana -, exigir responsabilitats per la ineptitud i la vagància d’una entitat com el Museu de Mataró paradigma clar de com no ha de funcionar una entitat de tal poder i magnitud .
Com és possible que amb tant de mal que ha fet a la ciutat i a la seva cultura la manera d’actuar de qui fa tants anys en té el poder, mai ningú hagi gosat ni tan sols citar-lo a capítol.
Això és la demostració més clara del nul interès que la cultura i l’art té en qui mana i ha manat en la nostra ciutat d’ençà els temps democràtics.

RODOLF TUR



Enguany s’acompleixen els 25 anys de la mort de l’artista mataroní Rodolf Tur, germà del també artista Josep i pare dels també artistes Lidia , Rody , Jordi i Iolanda.
Encara que nascut a Mataró al 1927 ( al carrer Barcelona) bona part de la seva vida la va desenvolupar a Argentona, on va morir al desembre de 1984, sense renegar mai de la seva condició de mataroní.

Ara a Lloret de Mar on va arribar als començaments de seixanta i on va desenvolupar un paper d’activista artístic i cultural amb una galeria d’art dedicada als turistes on pintava en directe i els deixava bocabadats per la seva habilitat en la pintura del moment i alhora sorpresos per la profunditat de la seva pintura de taller , ha decidit retre-li una exposició homenatge que s’inaugura el proper dijous en la sala d’exposicions de l’antic Sindicat.


Una exposició que caldrà visitar i en la que el departament de la ciutat on va néixer esperem que al menys tingui la decència d’enviar una nota de recolzament i reconeixement.
Esperem que sigui així.