dijous, d’octubre 29, 2020

SUITE A QUATRE MANS. RICARD JORDÀ. TXÈ AYMAT











Son poc els artistes que tenen la saviesa suficient per treballar a quatre mans amb altres artistes. Per fer-ho cal una compenetració total del dos conceptes individuals i a més la saviesa de saber acoblar el concepte d’un amb el de l’altre, per que no tan sols no es facin mal, ans el contrari potenciïn els valors propis per aconseguir-ne un de conjunt  molt millor.


                                      

Ricard Jordà i Txè Aymat, aquests dos grans artistes mataronins, experts un ,en la plàstica pictòrica i l’escultòrica , i l’altre ,en el món de la joieria, han sabut cassar perfectament els seus mons per confegir un seguit de peces comunes , a quatre mans, que acompanyades d’altres d’individuals, basteixen la gran exposició que llueix resplandent als espais de La Destil·leria. 


                        

En Ricard de sempre que com a complement a la seva mirada pictòrica ha jugat amb el volum, amb collages impensables, en especial amb aquells meravellosos assemblatges que sempre ha practicat. Impossible oblidar el conjunt impol·lutament blanc que presentà a l’Abast allà finals dels setanta i que en certa manera repetí actualitzat, en l’exposició que fa tan sols un parell d’anys celebrava amb els seus fills, al mateix espai que ho fa ara.


                                   

De fa un temps i degut als seus problemes de visió, Jordà ha deixat a la pintura una mica de banda i es dedica a crear elements escultòrics a l’entorn d’un ideari proper al art póvera , amb  restes animals perfectament taxidermitzades i amb andròmines diverses que troba per arreu i que en les seves mans agafen nova vida oferint-nos unes profundes reflexions al voltants dels homes, la societat i el nostre futur.

                               

 Aymat és un reconegut joier , allunyat com quasi tots els del seu ofici del camp expositiu, però d’una qualitat tècnica i conceptual reconeguda per tots. I amb una peculiar bellesa en tots els seus treballs.


Ara ambdós, i després d’unes experiències vitals a Etiòpia han maridat conceptes, idees i materials, aconseguint en la conjunció unes obres d’especial bellesa i el que és més important, significació. 


                           

Els treballs arrodonits i equilibrats, creen aquell punt de misteri que obliga a l’atenció deturada , fet al que ajuda els materials emprats per Aymat, el banús com a fusta i l’òpal com a pedra preciosa, i la multiplicitat orgànica i d’elements de desballestament  que Jordà transforma en els treballs.

                       

Però el més important és que en aquest cas un més un , no fan dos, si no tan sols un, tal és la cimentació dels dos artistes que aconsegueixen una unicitat ben difícil d’assolir en la disparitat creativa del seus fets artístics.

                                                          


                                           

Encara que els difícils moments en que vivim, no convidin al lleure artístic, jo recomanaria enormement la visita a questa magnífica exposició. En un entorn de cultura segura total, la seva visió ens pot servir de vitamina espiritual per passar el tràngol d’aquests moments tant difícils per a tots.

                         

“Suite a quatre mans”. Ricard Jordà i Txè Aymat

La Destil·leria. Mataró

Del 24 d’Octubre al 18 de Novembre de 2020


Fotografies pròpies i extretes de les xarxes socials de La destil·leria