dilluns, de febrer 07, 2022

DE LLUNES I CRÀTERS. LOURDES FIGUERA



El Museu Arxiu de Llavaneres ,en la seva sala de Can Caralt presenta l’exposició de la gravadora Lourdes Figuera sota el títol de “De llunes i cràters” , una exposició si més no controvertida, ja que fa tan sols un parell de setmanes que acabava  la mostra ”Un mos de llunes” al Museu Monjo de Vilassar, i l’actual esdevé  així en una continuïtat expositiva, de difícil lectura si no és coneix el capítol anterior.




Segons  ens indica el catàleg de la mateixa, l’ara mostrat “..és una transició del treball anterior, presentat a Vilassar i altres indrets,, en una continuïtat que ens parla d’un mon primigeni, atàvic i iniciàtic.”. I ens alegrem que la veritat de l’artista estigui en aquest punt, ja que l’exposició de Vilassar era buida, monòtona i absolutament avorrida , en un llenguatge que ens recordava les maculatures de Tharrats , de les que ja en  fa uns quants decenis.




Ara l’autora se’ns ofereix molt més vibrant, agosarada, amb capacitat d’impacte, virant cap a les composicions abstractives assolides gràcies al seu aclaparador domini tècnic. Una tècnica que esdevé obsessiva per a l’artista , de tal manera que a vegades sembla coartar la llibertat compositiva i conceptual que s’està gestant a la planxa , que és reconduïda cap a la perfecció , no entenent que la tècnica és i ha de ser sempre mitjà per aconseguir els més adients resultats plàstics i conceptuals, i mai ha de ser finalitat.




En el repàs de l’obra presentada sens dubte ens quedem justament amb aquelles obres més lliures, menys encotillades, en les que aconsegueix una fluïdesa creativa particular, encara que la rigidesa de la paleta , no permeti un esclat definitiu al que cal aspirar mitjançant el domini del concepte , i per que no de l’estètica, front a la força interior del gravat ,amb el seu propi idioma que evidentment salta a la vista que domina a la perfecció.




Resumint, Lourdes Figuera ens demostra clarament a Can Caralt que és una gran gravadora , però alhora que la seva ànima d’artista està amagada en segon terme i que ha d’esclatar per assolir el nivell preeminent i comunicar de manera plena les seves sensacions i emocions.

 

Lourdes Figuera . “De llunes i cràters”                                

Museu Arxiu de Llavaneres. Can Caralt.

Del 4 al 27 de febrer de 2022