dimecres, de setembre 13, 2023

SANT LLUC 2023, UNA INAUGURACIÓ AMB HORARI SOSPITÓS.



El Sant Lluc , la col·lectiva d’artistes locals de Mataró , s’inaugura demà a la sala de la Fundació Iluro i no sé pas si tots els artistes que hi prenen part estaran a l’hora a la mateixa, per què de manera absolutament supressiva , l’acte està previst a les 6  de la tarda, una hora absolutament inhabitual per una inauguració i totalment inadequada en un dia laborable, el que pot provocar absències entre els participants.

El cert és que estic escrivint sense saber-ne les causes, però siguin les que siguin, és una manera molt dolenta de començar la Festa Major de l’Art.  I sembla més una hora triada pe raons d’assistència municipal que no pas per el benefici dels artistes que són i han de ser-ne els protagonistes.

El cert és que aquesta edició de la col·lectiva  serà la meva 49 edició i en farà 50 anys , des de que vaig fer-ne la meva primera crítica (1973)I mai hi ha hagut desgavell horari tan important, del que demà esperem saber-ne la causa.  

Sigui com sigui, i fora d’això,  a un li agradaria que demà en el discurs  inaugural , ens expliquessin la pixada a la boca que el consistori , en veu de Xesco Gomar, per un llavors regidor de Cultura, va realitzar a tots els presents en l’acte inaugural en la inauguració de l’any passat.

Per un llavors ,el regidor va anunciar que en pocs dies es convocaria als artistes locals per explicar la reestructuració que s’estava planejant dels espais oficials de Mataró dedicats  a l’art i presentar els nous horitzons expositius oficials, ja que era de tots palès que l’organització d’espais i expositiva en els mateixos no era correcte i calia canviar-la. Ha passat un any, no hi ha hagut cap crida als artistes mataronins i evidentment no hi ha hagut cap canvi en els espais expositiu locals que han seguit en la davallada constant i en els que durant l’any es realitzen ben poques exposicions i menys encara que siguin no ja bones, si no tan sols interessants per els ciutadans locals i provoquin l’atenció d’afeccionats d’altres contrades.

Demà estarem en l’acte inaugural i escoltarem atentament les paraules dels que ens parlin, per poder-les comentar , tot esperant que el tema horari hagi estat un error puntual i que en la propera edició en la que un farà la seva cinquantena participació, el que domini sigui l’art i no pas les obligacions de pleitesia envers unes autoritats que acudeixen simplement a lluir ja que a l’hora de la veritat tenen absolutament abandonat a l’art i als artistes de la ciutat.