diumenge, de setembre 10, 2023

FRANCISCO CABANILLAS. EL PODER DE L’OFICI

 



A Bukolica, aquella botiga del carrer Barcelona en la que lloguen  el seu espai de rerefons per a que els artistes exposin al centre de la ciutat durant quinze dies , ara presenta els seus treballs Francisco Cabanillas.

És aquesta una estranya exposició ja que a més de no respondre al costum habitual de presentar un conjunt homogeni de realitzacions per a tal de que l’espectador entengui que la realitat artística i creativa de l’autor respon a la realitat creativa del seu protagonista, que no és altre que la de dignificar el que ha estat el seu treball i modus vivendi durant tota la seva vida, la de ser un artista descobert i creat en la força de la creació de làpides funeràries com a especialista professional en aquesta matèria.



Cabanillas a partir de l’ofici i de les  necessitats del mateix, va descobrir la seva veritable cara artística que ha anat desenvolupant de manera apassionada i molt especialment quan entrà en contacte amb el malauradament ja desaparegut, l’escultor Josep Mª Gonis. La seva relació va servir per alliberar profundament la visió artística del creador, enfrontant-la a la seva faceta tècnica professional.



 I ara, en aquesta mostra artística , que no respon en la disposició i presentació de els obres, amb la d’una exposició, Cabanillas aboca pel broc gros allò que sap i que li agrada fer. Per un canto, les mil i una maneres de mostrar la perfecció del seu ofici, amb creacions sorgides d’escatar el bloc material de marbre per fer-hi aparèixer  elements formals i/o imaginaris amb les que mostrà a l’espectador la seva brillant capacitat tècnica.



En l’altre , aquell que és del meu interès i de tot aquell que li agrada l’art, Cabanillas vesa la seva sensibilitat amb detalls i treballs en les que mostra la seva qualitat artística creativa, sense oblidar el seu perfeccionisme tècnic. És aquí on un fixa la mirada, i recomano a l’espectador que també ho faci, per veure el domini tècnic de l’artista que li permet assolir un nivell comunicatiu ben alt. És en les seves figures més clàssiques, absolutament representatives del bon fer, però a mi em plau enormement els treballs en els que defuig del realisme per esculpir obre amb segona lectura que alhora demostren que la seva capacitat creativa ha anat acompanyada de lectures més profundes que donen  pes específic a un treball


tècnicament molt acurat i artísticament , amb força i intenció.


És aquesta una exposició que obliga a una variada lectura . Primer en la distribució de l’exposat, amb una col·locació amuntegada que no permet la contemplació individual de cada obra i sembla més una exposició de mercadillo que no pas d’un espai artístic. Un punt que cal tenir sempre en compte.



I en segona i més important lectura, que Cabanillas quan exposa ha de deixar de costat la seva demostració d’ofici, de tots coneguda, per apostar definitivament com artista, amb selecció, cura i plasmació acurada de les seves obres artístiques.

Llavors serà quan parlarem d’un bon artista i obviarem l’apartat d’ofici que ara segueix planant massa per damunt de tot l’exposat.

 

Francisco Cabanillas

Bukòlica. C/ Barcelona . Mataró

De l’1 al 15 de setembre de 2023