diumenge, de setembre 24, 2023

CONTINENTS. XAVIER MASERO

 


No sé pas si els orígens del treball de Xavier Masero i que ara presenta al Museu del Càntir, van tenir origen mental a terres d’Oliete, poble de Terol amb el que està relacionat, perdut a mig camí entre Andorra i Montalbán a la província de Teruel.

Potser la resposta seria positiva, ja que és fàcil imaginar en aquella terra abrupta, la gestació mental de les seixanta ceràmiques que confegeixen l’espectacular conjunt escultòric-ceràmic que sota el títol de “Continents" arriba ara al museu del Càntir d’Argentona, després de diverses parades realitades en el territori.



Sigui com sigui , el cert és que fins el 12 de novembre, Argentona gaudeix al Museu del Càntir d’una excepcional exposició , en el formal i l’intel·lectual, que aplega les 60 àmfores  realitzades per l’artista , estructurades en un dipòsit que ens retrotrau als magatzems de vaixells de temps passats , acompanyades d’unes teles brillants, vibrants i enormement potents per confegir una mostra, “Continents” que no deixa indiferent a ningú i que obliga a l’espectador poc acostumat, a gaudir i recrear-se amb obres que  potser son la seva antítesi del que pugui considerar bellesa i art.



“Durant mil·lennis, el Mediterrani ha estat camí, coneixement i cultura en perpetu mestissatge. En aquesta instal·lació, l’artista Xavier Masero centra la seva mirada sobre uns objectes discrets que durant segles van modular l’intercanvi i l’explosió de la cultura mediterrània, les àmfores, i reivindica per a elles una categoria major: No són mers atuells o recipients sense ànima –ens diu l’artista–. Van esdevenir continents de saviesa, van nodrir un món.  

Amb la seva reinterpretació d’aquelles formes primitives com a element essencial, Masero genera un espai a on als atuells ja no els cal contenir res perquè són contingut en si mateixos, quinta essència de la civilització mediterrània. Transformats en miralls de les aigües que van solcar, els continents s’eleven en un mur de saviesa per dir-nos, orgullosos, que la seva singladura és la nostra història.

L’escultura-instal·lació “Continents”a està formada per seixanta peces de gres refractari i porcellana cuites a 1260°; el tornejament de les quals va estar a càrrec de Montserrat Carafí.”



Aquest és el text que l’autor presenta en el catàleg i que al meu entendre reflecteix perfectament el sentit i camí de l’exposició, al que jo sols hi afegiria el sentit plàstic i visual de les peces exposades juntament amb  l’afegitó de la bellesa absolutament complementaria de les pintures que completen la mostra.

Unes obres, intenses, plenes de lectures, que complementen a la perfecció l’estat de les ceràmiques que se senten completades, no en si mateixes, però sí en el seu àmbit amb el treball plàstic de l’autor.




Una exposició pot agradar o no, però hom sap que quan entra en un espai i es sent envoltat d’obres artístiques que li parlen i que li fan arribar sons i soniquets plàstics, i aquella exposició , encara  que no li acabi de plaure, mereixerà per ell un resultat positiu.

Aquest però en un alt grau, és el que ens mereix el treball rodó de Xavier Masero a “Continents”, una exposició convertida en lliçó plaent per tot aquell que entengui l’art com una sensible comunicació  de sentiments i d’idees plàstiques, que és justament el que aboca pel boc gros, Xavier Masero en aquesta exposició que és d’obligada visita pe tot aquell que cregui en l’art en els nostres entorns.

Felicitats.

 

Xavier Masero . “ Continents”

Museu del Càntir. Argentona

Del 22 de Setembre al 12 de Novembre de 2023