dimecres, de novembre 13, 2013

COL·LECCIÓ BASSAT / ESPAI TORRES GARCÍA

COL·LECCIÓ  BASSAT




Fa uns post ja varem deixar l’enllaç amb l’espai televisiu que emet TV2 cada diumenge , en relació a la Col·lecció Bassat que com tots sabem està essent dipositada en forma i manera de píndoles expositives a la Nau Gaudí de Mataró.

Si la setmana passada era Arranz Bravo el protagonista , en aquesta ocasió és Xavier Serra de Rivera que té l’honor d’haver estat l’iniciador de la col·lecció. Una entrevista molt interessant que ens permet , no tan sols examinar i analitzar amb tota cura el seu treball , la seva metodologia i el seu pensament artístic , ans també permet seguir aprofundint en la realitat artística i creativa de tota una generació, evidentment massa desconeguda de tots.


ESPAI TORRES GARCÍA




Aquest vespre s’ha inaugurat en el Foyer del Tecnocampus, l’espai batejat com a Torres García , en el que s’hi troben dipositades les obres guanyadores de les cinc biennals realitzades fins ara.

Com ja em temia ahir he arribat quasi a misses dites però he pogut gaudir del plaer de veure les cinc obres juntes en un espai que sento molt meu i del que ja fa un parell d’anys en faig visió premonitòria. I dic això ja que és justament l’espai que , tot buit , em serveix de teló de fons per a la careta de l’espai d’art de m1tv, ben acompanyat de la sèptima de Beethoven .

Quasi no he sentit les paraules de la presentació però hom m’ha informat de la correcció absoluta de les mateixes , amb esment personalitzat per J.A. Baron , fet del que em congratulo.

Igualment cal remarcar que s’hagi volgut personalitzar amb una certa infografia l’espai, encara que el resultat hagi estat pèssim com ha pogut veure tothom i  fins i tot , han pogut  comprendre els responsables.  Una tipografia inadequada que quedava surant en l’espai per un costat , i principalment el fet de col·locar-lo en un lloc del tot inadequat ja que trenca l’harmonia de les peces, fet que hauria d’obligar a traslladar-lo  a l’inici , per marcar com cal límits i espais.

Però del que no em congratulo, gens ni mica , i em fan vergonya , basarda,m’inquieten , em neguitejen i unes quantes coses més, en especial dues circumstàncies que s’han donat avui en l’acte: Per un costat l’absència absoluta d’artistes i per l’art el trampós rèdit polític.

En el que pertoca a l’absència d’artistes el fet és més que preocupant. Un acte com aquest hauria d’haver reunit al gruix d’artistes de la ciutat , fent pinya i marcant “paquet” , tot demostrant el seu pes específic en el camp cultural i la seva solvència com individualitats i com a col·lectiu. El resultat final ha estat que si traiem el nucli d’artistes de l’òrbita del sant Lluc , ens sobren uns quants dits d’una mà , per comptar els plàstics assistents a l’acte. Dels contemporanis, òbviament ja no calia comptar amb ells, fet que també és igualment lamentable.

Per l’altre costat , el del poder polític del govern ja que cal fer esment que avui, la inauguració de l'espai Torres García era per a l'Ajuntament de Mataró , tan sols un apunt d'agenda. Mitja hora després de l'acte ja s'havia convertit en nota de premsa d'una pàgina amb la foto de la Marga Cruz presidint-la. Queda clar que la prèvia donava protagonisme tan sols al premi i a les obres , ara ja hi havia protagonisme físic , i gràfic , del poder polític.

És a dir , el que importa no és l'acte en sí i que hi participi quanta més gent millor, i sí la fotografia política de l'acte. El que val és la propaganda i no la cultura. Felicitats doncs. I a lluir-se.

I així i entre tots, es va morint la plàstica mataronina. Quina tristor.

Per cert , ja ho oblidava. Moltes felicitats gent del Sant Lluc i a seguir.