dijous, d’abril 11, 2013

RAFAEL ESTRANY a Ca L’ARENAS

Demà divendres , a dos quarts de vuit del vespre , s’inaugura a Ca l’Arenas una mostra de Rafael Estrany a l’entorn del cicle “Mar de Fons”.

Encara que tinc el costum de no assistir a les inauguracions en el vell casalot del carrer Argentona com a simbòlica protesta per l’estafa i el robatori que ha significat l’ús i la programació de la que havia de ser , per desig estricte del cedent, casa de i per l’art mataroní i que ha esdevingut en unes veritables PREFERENTS per la plàstica mataronina, demà si que faré tot el possible per assistir-hi. Serà així per l’immens respecte que em mereix la figura de Rafael Estrany i la del seu fill Santi Estrany ,veritable enginyer del que s’hi veurà exposat.A més a més, sembla que els deus han escoltat la meva súplica de donar importància al camp del gravat , on veritablement Rafael Estrany era mestre de reconeixement mundial. Un camp en el que a més , realitzà un seguit d’obres de tal qualitat que podrien ser exposades en qualsevol de les millors col·leccions d’art gràfic de per arreu.

En el desconeixement més absolut del presentat , em recolzo amb el que diu Cultura municipal que textualment és :Ca l’Arenas, Centre d’Art del Museu de Mataró dedica una exposició a un dels artistes de més transcendència que ha tingut la ciutat, Rafael Estrany (1884-1958). L’exposició “Rafael Estrany i el mar”mostra la seva passió pel tema marítim a través de diferents tècniques artístiques: dibuix, aquarel·la, oli i gravat.
L’exposició forma part de la temporada expositiva de Ca l’Arenas, “Mar de fons” i s’inaugura divendres 12 d’abril a les 19.30 h. Al llarg de l’evolució estilística d’Estrany el mar hi és molt present i en aquesta exposició mostra els diferents elements que s’hi poden veure: vaixells, grans velers, banyistes i nens a la platja, els molls i els treballadors, gent de mar com pescadors i mariners, entre d’altres.

Rafael Estrany era un artista polifacètic, inquiet i vital que es va formar a Mataró, Barcelona i París. Autor d’una gran i variada producció artística, integrada per olis, aquarel·les, dibuixos i gravats, la seva obra és el reflex de la seva forta personalitat, d’un caràcter inquiet i vital i d’una constant recerca artística. Estrany no encaixa en les classificacions tipificades de l’art català o internacional del seu temps però hi ocupa un lloc destacat en la seva història, sobretot pels seus aiguaforts, una tècnica en la qual en va excel·lir. Durant la Guerra Civil, va realitzar una destacada tasca de salvament del patrimoni artístic de Mataró i del Maresme i, acabat el conflicte, va impulsar la creació del Museu Municipal de Mataró, institució inaugurada el 1942 i de la que ell en va ser el primer director.

 “Rafael Estrany i el mar” es podrà veure fins al 30 de juny.


L’ENLLAÇ


Com a aperitiu i per anar fent boca valgui la pena acostar-se al web “Ciudad de la Pintura” i clickar sobre el nom de Rafael Estrany on ens trobarem amb la gens menyspreable de 170 obres reproduïdes , entre les que hem agafat les que honoren avui aquest post.

Ps.- Certament divertida és la biografia de l'artista , copiada i traduïda de la Wikipèdia. Biografia detallada , amb " detalls" tan peculiars com parlar de Rafael ESTRAÑO o del seus "aceites" , en l'estricta traducció de la paraula "olis"