dimarts, de març 31, 2009

ESPAI NOVELLAS

Aquest cap de setmana i de la mà d’un magnífic editorial i un reportatge de la mà de Vern Bueno ,- cada vegada més el periodista cultural de referència de la ciutat -, el capgròs.com desvetllava l’engrescador projecte de nom “Espai Novellas” i que té en els germans Santi i Dani Domínguez i la Regina Puig els pals de paller.

Que Mataró està mancada d’una dinàmica formativa en el camp de l’art és una cosa que tots sabem. Quan es presenten eleccions municipals tots els partits treuen el cartipàs i recuperen la vella idea de l’Escola d’Arts i Oficis , inviable del tot ara en el que pertoca a ensenyament reglat. La recuperen , la llencen al vent i la tornen a guardar que sempre és esquer amable i cal que no es faci malbé.

Ara , un petit grup de creadors sorgit arran de l’activitat creativa en una nau del carrer Campllonch , on s’hi ajuntaven la fotografia de Dominguez , el disseny de Puig i el taller de Novellas amb tot el seu grup d’alumnes, han vist possible que aquella idea que es gestava en les eternes xerrades en el taller del mestre ( Novellas) ara podia ser realitat. I a més una realitat més aprofundida , més dinàmica i si s’escau l’expressió , més professional.

En aquest esforç han dedicat els darrers temps fins afilar un projecte dinàmic , engrescador , gens encarcarat i sí en canvi desitjós d’una perpetua revolució , en el que els artistes de tot tipus en seran els protagonistes. Un projecte que ha tingut resposta acollidora en tots aquells que l’han escoltat i que ha fet que noms com Alís, Duran, Codina , Perecoll, Jordà , Romero Gil, Prieto, Sergio Ruiz sense cap mena d’escarafalls estiguin disposats participar en la proposta.
Ens trobem dons davant d’una excel·lent notícia per la que sí sembla surar el vell esperit “Dels Arts” . Ara és qüestió que la resposta tingui prou potència engrescadora com per poder anar engegant mica a mica tot aquest ric i complex projecte.

De moment i en el camp del carrer els resultats son positius. El nombre de visites a la noticia i la demanda d’informació que en tenen els protagonistes així ho indica. El que ara caldria és que els de la Casa Gran recolzessin l’aposta i no com està succeint ara , en que de sota mà tot és arrugar el nas ja que justament ( quina casualitat ) aquest és el concepte en que s’estava treballant per Can Minguell ( mentida podrida , que en les darreres compareixences públiques el camp plàstic havia estat eliminat i substituït per l’audio-visual) , o a les Tres Roques ( projecte del que encara ningú n’ha fet públic cinc cèntims , encara que sabem la bona dosi de treball que s’hi esmerça al darrera).

Estic dons amb tot i per tot per la gent de l’Espai Novellas. Per això no dubto en publicar les quatre ratlles que em demanaven com a opinió personal per la presentació del projecte.

“Una bona formació és imprescindible per aconseguir el màxim desenvolupament de la capacitat creativa, una formació que no sola ha de ser tècnica i sí global, fonamentada en la diversitat , l’ecleccticisme , la llibertat i la qualitat.
“Espai Novellas” és al meu entendre , un engrescador projecte en la recerca d’aquests objectius, que serveix per cobrir la mancança d’aquest tipus de formació a la ciutat, alhora que pot esdevenir en espai de referència per a la creativitat en la multiplicitat de les seves opcions”.

Pere Pascual , crític d'Art