dijous, de setembre 12, 2024

PARATGES. OBRA GRÀFICA DE CAREME BOLEDA

 



Inaugura temporada l’espai artístic de La Cúpula , i ho fa amb el desig i la il·lusió de que aquest sigui l’any del refermament artístic de l’espai, que sembla comença ara a ser més conegut a la ciutat. Així comença temporada amb la presència de l’acurat treball de la gravadora Carme Boleda que amb la seva exposició “Paratges”  vol mostrar la seva saviesa , habilitat i qualitat en el món de l’obra gràfica.



No acostuma Carme Boleda a exposar individualment, al menys un no n’ha tingut notícia. Sí però ha vist els seus treballs en les mini presències de les diverses exposicions del grup Tarlatana de la que forma part i em va sorprendre de manera altament positiva amb la seva parada a la fira d’art de Mataró d’aquest any, de la que sens dubte, era una de les tres parades més destacades.



Ara però en exposar a la Cúpula, repeteix format i confon l’espai tancat d’una galeria amb una parada de fira, de modus i manera que converteix l’espai en un Totum revolutum en el que barreja tècniques, estils i els diversos modus operandi, col·locats en una asincronia total, convertint la seva exposició en una barreja total del seu bon fer.



I és una absoluta llàstima, ja que si passeges de manera detinguda, podràs gaudir del plaer del bon art, del bon fer del gravat, de les seves varietats, del l’intercanvi estilístic i tècnic que s’empra en les diverses modalitat i podràs copsar de les habilitats i qualitats que atresora l’artista.



És per això que essent una exposició que fàcilment pot passar desapercebuda per el seu “desordre” tècnic i tàctic, nosaltres us recomanem que l’aneu a visitar ja que gaudireu d’una magnífica gravadora, amb algunes peces de gran qualitat que mereix una atenció superior a la que simplement sembla presentar en el seu estimball expositiu.


Paratges. Carme Boleda

La Cúpula Art Gallery. Mataró

Del 7 de setembre al 2 d’Octubre de 2024

 

dilluns, de setembre 09, 2024

FENT CONTRAPUNT

 



En el capgròs d’aquest mes apareix una doble plana en la que es fa resum del que han estat els darrers quaranta anys de l’art a la ciutat, en la que se m’esmenta com si un hagués fet la tria dels noms importants que resumeixen els quaranta anys d’art a la ciutat quan no és exactament així, encara que un no renega  ni molt menys dels noms citats. Explicarem doncs la història , fàcilment demostrable ja que es va du a terme mitjançant watshaps

Acabant juny, C.C. des de capgròs m’envia comunicat al respecte del desig de realitzar un article sobre els artistes més importants de Mataró dels darrers 40 anys. Em diu que en vol fer una llista de 10 artistes M’envia una llista amb 8 noms  als que afegeix dos més uns minuts despès.

Li responc amb una altre llista , amb forces coincidències,  formada per Alcoy, Rovira Brull, Novellas, Perecoll i Jordà, que conformen la per a mi batejada com “Escola de Mataró”, als que hi sumo Santi Estrany, Jordi Arenas, Manuel Cusachs, Rosa Codina Esteve I Eduard Comabella , llista a la que afegeixo com a suplent Joan Parés de Mataró.

Aquest mes d’octubre,  en el capgròs apareix l’article en el que surten els vuit primers citats i queden fora el dos darrers. Un sap abastament el que significa fer una revista i els dominis dels espais i les capacitat de cadascun d’ells , però fent-me justícia a mi mateix, i sense cap mena de ganes d’acusar a ningú, i menys a una revista i als seus redactors quan tant  treballen per a la ciutat i per el recolzament de l’art, com ha quedat ben clar amb l’activitat de l’espai capgròs, vull deixar clar els noms dels artistes que vaig triar alhora que demanar disculpes als que , sense jo saber-ho, han quedat fora del llistat.

Els vuit noms que apareixen corresponen a uns artistes , d’altíssim nivell i qualitat i que van treballar molt per la ciutat, però no ho van fer menys, Rosa Codina Esteva i Eduard Comabella, artistes cabdals a la ciutat per la seva mirada intensament actual i la gran qualitat el treball dut a terme.

I com que així ho creia quan em van preguntar i ho segueixo pensant ara, res millor que aquest post aclaridor que ho deixi ben clar en aquest aclariment personal  que crec plenament de justícia.

 

diumenge, de setembre 08, 2024

I SI RECTIFIQUEM, ASSOCIACIÓ SANT LLUC?

 



No fa pas tant que l’Associació Sant Lluc per l’Art de Mataró va canviar de junta directiva. Els dirigents de la mateixa , encapçalats per Antoni Luis, van decidir , una mica cansats dels anys de conreu per l’art de Mataró, fer un pas al costat i va ser Isabel Llaquet qui n’ocupà la presidència, acompanyada actualment per set membres més  en els càrrecs directius, segons el weeb de l’entitat.

Crec que tots esperàvem que l’alenada d’aire nou renovés l’empenta, que s’estava esmorteint de l’entitat, però el resultat de la primera temporada pròpia ha estat del tot decebedora per el nivell i la qualitat de les mostres presentades, i ara quan pensàvem que superat ja el rodatge, les coses anirien cap a millor ens trobem per començar amb una nova i greu ensopegada amb el projecte de la col·lectiva de sant Lluc.

I li dic Sant Lluc, per que els hi agradi o no als organitzadors, és a dir No,  la mostra col·lectiva que aplega als artistes locals a Mataró sempre s’ha dit la Col·lectiva de Sant Lluc, d’ençà que el grup conformat per  Manuel Cuyàs, Marià Ribas, Marcos Zaragoza i els germans Jordi i Jaume Arenas l’organitzaren del 1946 al 1955,  i es mantingué el nom en la seva recuperació per part de A. Boix, Parés de Mataró, S.Pujol i E.López, que van ser coneguts com els santlluqueros que l’organitzaren del 1971 fins el 1983. El 1984 no s celebrà i des de llavors, és a dir des de fa 40 anys, l’han organitzat , primer en J. Puiggalí i alguns companys, fins que l’Associació Sant Lluc , que agafà el nom de la col·lectiva, se’n feu càrrec. Sempre amb el nom de “Exposició col·lectiva de Sant Lluc”.

L’any passat amb la nova direcció, i com volen fer un punt i apart i marcar personalitat, l'exposició  canvia el nom per “Col·lectiva D’Art 2023” ,que aquest any , i segons les bases de la plana weeb de l’associació, varia de nou el títol de capçalera per anomenar-se, “la Col·lectiva”, llençant al fangar una història que, bona o dolenta, amb les seves absències i presències, permet esbrinar l’art fet a Mataró en el decurs dels darrers vuitanta anys.

No puc de cap manera, entendre aquesta dèria per canviar de nom, i estic segur que no ho entenen tampoc la gran majoria d’artistes locals, per el que m’agradaria molt s’expliqués públicament el motiu d’aquest, per a mi, “irregular” canvi de nom que no s’ha explicat públicament enlloc i que malgrat tot no ha cuallat en absolut ja que hom segueix parlant de la Sant LLuc.

Igualment em sorprèn molt que aquest any  hi hagi un sol homenatge a un artista mort en els darrers dotze messos. Homenatge, per altre part ben merescut per a l’artista Diego Guirao  a qui vaig tenir l’honor de recuperar per a la ciutat en l’exposició Tempus Fugit i amb qui vaig mantenir intens contacte fins la seva mort.

Curiosament però, el 25 de setembre de l’any passat, en plena Sant Lluc, perdó “Col·lectiva d’Art 2023” , ens va deixar Antoni de Pàdua Boix, que va ser un dels santlluqueros que havien organitzat la mostra de 1971 a1983, com explicàvem abans. Un artista que per la seva relació amb la col·lectiva sant Lluc ha de tenir un espai de record i homenatge , absolutament obligat, en la mostra per la que va treballar de manera personal i intensa durant aquells anys. Ara sembla que l’organització li negui el seu dret i menystingui el seu treball per la consolidació de la mostra col·lectiva.

L’organització del sant Lluc està a temps de rectificar. Ho farà?. Tinc els meus dubtes, encara que si ho fes tindria una gran joia en la que serà la meva 50 edició en la que participaré amb la meva crítica, superant abastament a qualsevol artista participant en nombre d’edicions. Una xifra important de la que n’estic molt orgullós. i de la que obviament, tampoc ningú recordarà.

 

dissabte, de setembre 07, 2024

LA PERSONAL ABSTRACCIÓ DE CARLES CASTELLVÍ

 



Carles Castellví ( Viladecans 1958 ) va guanyar el Concurs de Llavaneres de fa dos anys. Ho va fer amb una abstracció plena de subtilitats i detalls que cridava l’atenció per la seva serena intenció plàstica. L’any passat en l’exposició que presentava als tres premiats del concurs, ens oferí una repetició  variada de la peça guanyadora del concurs amb alguna obra més bigarrada que ens indicava  la seva fidelitat plàstica a un modus de pintar. Avui en el seu retorn a Llavaneres, per fer exposició individual , ens demostra la seva fidelitat a aquest el seu llenguatge plàstic.

Així dèiem d’ell en la nostra crítica:" que en l’exposició reafirma el seu idioma pictòric amb les obres presentades que ens porten cap una abstracció en la que es troben a l’entorn d’un cert monocromatisme, hàbilment trencat per petites senyals cromàtiques amb les que l’autor desgrana la seva filosofia personal, amb la que sembla intentar pintar gràficament sobre la permanent tela de la vida, els petits senyals que fan a un dia diferent de l’altre , i a la nostra vida alhora diferent de les dels demés".




Dèiem per un llavors i ho repetim ara, que Carles Castellví em retrotrau al treball d’Hernández Monpó, del que de nou vaig poder gaudir aquest estiu en la meva visita als museus de Cuenca. Allà hi vaig veure fa anys l’obra  “Estelas en un paisaje” de la que en el catàleg deia: “Una vegada dirigit, l’espectador pot llegir els signes de l’obra a la seva manera, o no llegir-los de cap manera, apreciant -los, com arabescos o ideogrames prehistòrics, o simplement retenir el seu moviment cal·ligràfic, la seva lleugeresa cromàtica aquesta coreografia amb la que l’autor fa dansar a les formes més simples”.




Avui rellegint aquell escrit del catàleg, escrit fa justament quaranta anys per Julián Gallego, veig que les seves frases son les millors per definir perfectament el treball de Carles Castellví en la seva exposició de Llavaneres.

 Una mostra peculiar i molt personal, ben diferent a la majoria d’exposicions que puguem visitar. Una visió personal, plena de detalls que ens enfronten a un interiorisme personal ple de sensibilitat i intenció, el que fa que malgrat la certa monotonia ambiental del presentat, en l’examen individualitzat i personal de cadascuna de les obres presentades puguem trobar-hi  , tal i com indica l’autor en el catàleg, el relat personal que les faci nostres.



Interessant exposició , aquesta de Carles Castellvi, que inicia temporada artística a Llavaneres, ara sota la direcció Ruth Garcia que substitueix a Lluís Albertí, deprés de la seva jubilació, i a la que li desitgem tota la sort i encert en el seu caminar.


Carles Castellvi i Pau : PIntures.

Museu Arxiu de Llavaneres 

del 6 al 29 de sete,nre de 2024

dijous, de setembre 05, 2024

EXPOSICIONS D’ESTIU

 



Molt poca activitat artística en el Maresme, en aquesta època d’estiu, aprofitant la major part d’espais per estirar exposicions abans de vacances, per tant sols en poem comentar dues celebrades a Mataró i amb molt poca importància i menys transcendència.

Per una part a La Cúpula hi exposà Núria Candau, artista afeccionada de fa molts anys que segueix enderiada en aconseguir obtenir resultats plaents , i hem de considerar que certament ha progressat molt des de les seves primeres obres exposades en col·lectives o en la seva botiga, prop de casa on sovint mostrava els seus treballs.

Candau és com tants autors afeccionats que sentint-se satisfets del que fan no han intentant fer un aprenentatge profund tant de tècnica com conceptual. La raó és senzilla, la seva autosatisfacció provoca un amanerament del fer que sols varia quan veuen  alguna obra d’altre autor, que els satisfà i intenten copiar-lo i millorar així el seu fer, cosa que és un greu error que els empitjora.

A Candau, com a tants artistes afeccionats, els caldria anar a un bon mestre en el que aprenguessin l’ofici  i així, al menys disposarien d’una base en al que realitzar els seus somnis i il·lusions ja que si no el resultats finals de les seves evolucions segueixen essent obres tan vulgars i simples com els que es presenten en aquesta exposició.



Al Col.legi d'Aparelladors es tanca temporada amb una col·lectiva,  sense cap mena de lligam artístic, de sis socis de l’entitat Sant Lluc dels que pressuposo exposen conjuntament ja que la pròpia entitat creu no estan al nivell d’assolir una mostra individual.

Una col·lectiva absolutament diversa i contradictori, amb sis artistes  que presenten el seu fer, a modus d’una petita exposició en l’entorn d’una mostra col·lectiva . passejar-me per ella m’ha portat al record de “Quatre” , unes mostres col·lectives de quatre artistes joves que en les seves darrers temporades , havia presentat la Caixa Laietana  en la que era la seva sala d’exposicions, actualment Fundació Iluro.

Però si llavors es tractava d’autors joves amb una certa trajectòria i futur, aquí no succeeix el mateix ja que d’entre el grup, sols apareix Anna Guererro  amb una escultura més sòlidament afermada. Alexandra Chaves i Sergi Rabassa que presenten un més del mateix d’ells mateixos, amb una petita evolució, però que encara no els hi dona prou forces per presentar uns treballs de mides més grans en els que es pugui veure el progrés en la recerca del seu “jo” artístic.

Ferran Terra demostra el que ja sabíem, que és un bon fotògraf , però que una exposició coma questa és el pitjor lloc on mostrar el seu bon fer. Christian Serra i Verònica Tartadeluna mostren el lluny que estan per exposar en una espai que fins fa poc estava plenament assentat en l’espai expositiu local per el nivell de les mostres que s’exposaven i que està baixant el nivell de manera molt intensa. Esperem que aquesta temporada recuperi el seu to amb unes exposicions molt més  brillants que les realitzades en la darrera temporada.



Cal igualment destacar la presentació del llibre de poemes de Dario Olaortua , il·lustrat magníficament per Catherine Lorton,  “Mirada Interior”, que es celebrà a la Nau Gaudí amb un bon èxit de públic. Èxit que esperem es repeteixi el proper diumenge 15 de setembre quan serà de nou presentat, ara al Viver d’Argentona , en l’entorn de la festa del Viver, únic dia en que aquells espais son oberts al públic.

 i ara a esperar la nova temporada, que iniciada diumenge passat al Monjo, té aquest cap de setmana a Llavaneres (divendres) i l'endemà dissabte a La Cúpula i a Bukòlica les seves inaugurals exposicions de la nova temporada.


dimarts, de setembre 03, 2024

EXPOSICIONS D’ESTIU, EL RASTRE I LA PETJADA

 

Obra de Joan Miró


No han estat moltes les exposicions celebrades aquest estiu pels nostres verals, i menys encara les que puguem reconèixer com a veritablement valuoses, però d’entre elles si que caldria fer esment a la mostra col·lectiva “El rastre i la petjada”  que es celebrà a Ca l’Antiga de Teià, representant la primera de les exposicions del projecte “La Creació i l’Artista” i que tindran continuació amb “La matriu i estampa” a celebrar aquest setembre i octubre i “El gest i el traç” a celebrar pel maig i juny de l’any vinent.



Obres d' Alfred I Ricard Opisso




“El rastre i la petjada” va ser la primera de les exposicions d’aquesta triada  en la que es va voler explorar els camins que han inspirat  a diferents artistes del país, esdevinguts referents internacionals.

Amb la presència d’obres d’artistes  de tanta vàlua com Tàpies, Miró, Picasso, Subirachs, Ràfols Casamada, Maria Girona, Grau Garriga, Cuixart, Opisso pare i fill, Abellò , o la família de gravadors Barbarà, es va confegir una col·lectiva que amb la seva diversitat conceptual ens permetia endinsar-nos en al història plàstica del nostre país i veure la seva evolució, i en cert grau, les seves causes.

Gravat de Plensa


Amb obres d’alt interès cedides pers Museus i per col·leccions privades se’ns permetia veure lligams insospitats i alhora la gran diversitat d’estils i tendències que amb absoluta qualitat ha creat un pòsit artístic de país del que hem pogut gaudir amb amplitud per les nostres terres.

Obra de Subirachs


Una mostra que ens deixa en espera de les següents, la primera de les quals “ la matriu i l’estampa”, s’inaugura el proper 20 de setembre, en la que podrem gaudir del gravat i d’aquest jocs de miralls que ens mostren les matrius i les estampes, costat a costat. Una exposició de la que encara no sabem els noms dels protagonistes però que estem segurs caldrà visitar i aplaudir.

 

 

dilluns, de setembre 02, 2024

ARGILLÀ 2024



Comencem doncs amb el repàs de l'actualitat expositiva d'aquest estiu


Encara que sembli inútil parlar-ne ara, crec que es convenient fer-hi apunt per temps enllà, per remirar-ho d’aquí uns temps i veure com la fira de la ceràmica d’ Argentona, va avançant, o esperem que no, retrocedint , confegint una història important en la ceràmica del país i en general de tot l’estat.

Parlar dos mesos després de la seva celebració , després de pair l’empatx que pot produir l’apilament d’actes, exposicions, i de les diverses activitats que es celebren ens permet un anàlisi més tranquil i objectiu i esbrinar més clarament encerts i errors, i apuntar millores per properes edicions.

En un nivell general la fira d’enguany ha estat millor que les dels darrers anys per els avantatges de participació de tots que ha tingut la desaparició de la pandèmia. El nombre de participants i la presència més activa i directa de la terrissa popular ha estat el gran encert de la mostra que ha de ser l’inici de la recuperació de la terrissa popular com a un dels eixos fonamentals de la mateixa. En el que correspon a l’apartat de ceràmica artística , crec que encara caldria fer una major selecció per evitar creadors de baix nivell i obres  repetides que poc aporten a la brillantor de la fira.







En el que pertoca  a les exposicions cal remarcar l’enorme bellesa i qualitat que oferí Núria Negre amb la mostra “Llum i foscor” que s’exposà al saló de Pedra de l’Ajuntament. L’obra de Nuria Negre assoleix per se una doble bellesa, la tècnica i la del resultat final. Tècnicament posseeix un acuradíssim domini dels elements i les formes, que els confegeix en forma seductora tant en el que pertoca a estructura com en el resultat final de la peça. Una exposició que mereixia una detinguda visita per la gran qualitat de l’exposat , tant en l’apartat formal com en el resultat artístic final.



Pep Gómez, ocupava amb “Orígens” l’espai dels jardins de la casa Puig i Cadafalch i he de dir que malgrat el nivell que coneixíem de la seva obra, la seva mostra argentonina m’ha decebut profundament i va ser així , no per la potència tremenda que generen en la individualitat, sinó per que la disposició de la mostra , crec que no afavoria, per no dir, perjudicava , intensament el seu treball.  El treball d Pep Gómez és un treball dur i molt adust, ple de signes i detalles que obliguen a una predisposició del visitant  que esdevenia impossible en el galimaties expositiu en que s’havia convertit l’espai , en el que era molt difícil examinar el treball de l’autor i la seva intencionalitat creativa. Caldrà esperar doncs una nova exposició per poder endinsar-nos  en la seva gran qualitat.




L’estrella expositiva era Eva Roucka i la seva exposició “Records de la Xina”, que es realitzà al museu del Càntir. una mostra en la que presenta part dels treball que realitzà l’any passat en una estada a la Xina, país bressol de la porcellana, on va ser convidada i de la que surten tots els esbossos d’aquesta peculiar i especial exposició ceràmica,  amb la que ofereix una mirada simpàtica però alhora curiosa i crítica del que allà va viure, sentir o intuir.





Una curiosa exposició que s’allunya de les habituals celebrades en l’entorn d’Argillà, ja  que correspon més a una mirada escultòrica que no pas purament ceràmica, però que s’elevava gràcies al treball que a la plaça realitzava la pròpia autora, confegint una ceràmica escultòrica de gran bellesa formal i intel·lectual que era gaudida per tot aquell que hi passava i alhora quedava seduït per la força creativa que es desprenia de la seva manera de crear.

Tres exposicions diverses i contradictòries que donaven pas a l’ideari general d’Argillà , la disparitat creativa i artística que existeix actualment en el camp de la ceràmica capaç d’abastar el més ample ventall de la capacitat creativa.

I ara a esperar la propera edició que serà la prèvia de al festa del Càntir que assolirà la 75 ena edició. Serà qüestió de celebrar-ho.

 

diumenge, de setembre 01, 2024

OBRIM LA PARADETA

 



El calendari ha canviat de mes i el setembre ja domina  des d’avui dia de Sant Gil, patró de la vall de Núria. Comença el moment de retomar les tasques que vàrem deixar fa uns mesos i com des de 2005 reiniciem el contacte amb l’art a traves d’aquets posts que ens permetran comentar i jutjar l’activitat artística i expositiva local.

Però el començament enguany serà diferent. Els fidels seguidors van notar com la temporada passada acabava abans en aquest blog. Era el 19 de juny i la notícia de la presentació del càntir de Mariscal, estrella de l’Argillà 2024 ens omplia de satisfacció. Però aquí, i de cop i volta, s’acabaven els comentaris, com si d’una mort sobtada del blog s’hagués produït.

I més o menys va ser així. Per aquells dies m’arribà una notícia que m’afectà personalment. Una persona important en l’associacionisme artístic mataroní, havia vessat tota mena d’insults i desqualificacions a la meva persona en el desenvolupament del seu paper de jurat en un concurs de pintura comarcal, pressuposo que volent-se anticipar a una teòrica queixa per la seva probable parcialitat en el seu paper de jurat del concurs, en la que més de la meitat de participants seleccionats eren socis de l’entitat que presideix.

L’acte em va doldre profundament per que ni tocava ni era just, i a més era una gran mentida el que va dir. Però així va ser. Però davant la dificultat per aguantar la meva indignació que tenia un fàcil camí de resposta, vaig decidir callar i provocar-me una profunda reflexió al respecte del meu paper crític i el silenci va ser el meu aliat. I també ho va ser la complicitat no volguda, ja que ho desconeixien, del regal d’obres per part de quatre grans artistes, els locals Glòria Badosa i Toni Martí, i les foranes Elvira Fustero i Francesca Poza que em van obsequiar amb unes excepcionals obres per la seva qualitat i que ara llueixen a les parets de casa.

Si els artistes estaven contents i agraïts al meu fer, poc m’havia d’importar l’amargor d’una injusta queixa realitzada com un exabrupte davant d’una gent que pensava no em coneixien, i per tant no havia d’afectar al meu tarannà crític, com així serà. Reprendrem el nostre paper deixant de banda l’actitud d’aquesta persona que sols obtindrà de mi l’obligat saluda i res més.

Reiniciem així, com si res hagués passat, la temporada de comentaris amb un resum crític de les exposicions celebrades i que no van ser comentades en el blog,  tot esperant la col·lectiva de sant Lluc que s’inaugura el 19 de setembre i en la que enguany, un arriba a l’espectacular xifra de 50 participacions com a crític de la mateixa, fet que esperem celebrar adequadament.

Obrim doncs la paradeta i començarem demà, dia important per el blog, ja que justament celebrarà el seu 19 aniversari, que no és poc.